ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ 2025  

SYMPOSIUM Following Aristotle

ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ: η διαχρονικότητα του φιλόσοφου Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις βαλκανικές κοινωνίες

 

15.5.25 | 17:30 – 22:00 Ιερισσός, Mount Athos Resort

16.5.25 | 10:30 – 14:00 Αρχαία Στάγειρα

17.5.25 | 17:30 – 22:00 Αρναία, SYMPOSIUM για το αριστοτελικό μέλι

 

Μια εικόνα της φύσης αέρινη. Μπλε τριγύρω – παντού. Επιδραστικό και γεμάτο.

 

 

Ένας διάλογος ανάμεσα σε βαλκανικές χώρες ξεκινά στο γαλάζιο σκηνικό του Mount Athos Resortστην Ιερισσό. Η θάλασσα του Αιγαίου, ο Ακάνθιος Κόλπος, ο Άθωνας και το Αριστοτελικό Όρος. Μια συσσώρευση της τοπικής ιστορίας μέσα στο ανοιξιάτικο σκηνικό. Η μυρωδιά μεθυστική – θάλασσα, θάμνοι, κρίταμα, άγρια λουλούδια, όλα μαζί. 

 

Το Symposium ξεκινά. Βαλκάνιοι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι Τύπου και ντόπιοι επιχειρηματίες συζητούν. Θέμα τους η διαχρονικότητα του φιλόσοφου Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις βαλκανικές κοινωνίες. Τα Ανατολικά Βαλκάνια – Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία – έχουν το λόγο. Η Ελλάδα κομβικό σημείο του Νότου.

 

To 2ο Following Aristotle Symposium διοργανώνεται από το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, το οποίο ενισχύει τους «βαλκανικούς διαλόγους» στο Δήμο Αριστοτέλη, φιλοδοξώντας να προβάλει τη βαλκανική ρίζα, να οργανώσει δραστηριότητες ανάδειξης της βαλκανικής ιστορίας ανά έθνος και να προσελκύσει στην Ανατολική Χαλκιδική πολιτιστικούς ταξιδευτές, αλλά και ταξιδευτές από τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Την επόμενη ημέρα στην Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων. Μυσταγωγία. Γαλάζιο και Πράσινο ανάμεσα σε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Ο τόπος που πρωτοστοχάσθηκε.

 

Ο διάλογος συνεχίζεται. Τα Δυτικά Βαλκάνια αναλύουν τη δική τους σχέση με τη μεσότητα του Αριστοτέλη. 

 

Και μετά ο οίνος. Τα Συμπόσια. 

Ένας διάλογος για τη βαλκανική χερσόνησο από ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ και το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Δήμου Αριστοτέλη

 

Η έννοια της δικαιοσύνης

Στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης επικεντρώνεται στη δικαιοσύνη και σε ό,τι σχετίζονται με αυτήν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πολιτειακά συστήματα έχει τη βάση της στο εν λόγω έργο. Το δίκαιο διακρίνεται σε διανεμητικό, διορθωτικό και δίκαιο της αμοιβαιότητας. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται επίσης στο «περί φυσικού και θετικού (ή νομικού) δικαίου», όπου το δεύτερο είναι προϊόν της ανθρώπινης πρωτοβουλίας και εκφράζεται μέσω των νόμων, ενώ το πρώτο είναι άγραφο και αυτονόητο. Κατά τον Αριστοτέλη, στη μάχη μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, κεντρική αρετή είναι η επιείκεια, η οποία θα πρέπει να μας καθοδηγεί για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αντιφάσεις ή κενά του θετικού δικαίου.