Τι ήταν «Τα Αριστοτέλεια»
Σύμφωνα με πηγές (κυριότερες από τις οποίες συνθέτουν το χειρόγραφο – αρ. 257 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και μία αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη), λίγο μετά το θάνατο του φιλοσόφου Αριστοτέλη στη Χαλκίδα, οι Σταγειρίτες μετέφεραν την τέφρα του με χάλκινη υδρία και την έθαψαν σε υπέργειο τάφο μέσα στην πόλη τους, δίπλα στον οποίο μάλιστα έστησαν και βωμό, σ΄ έναν τόπο που τον ονόμασαν «Αριστοτέλειον» και στον οποίο συνεδρίαζε στο εξής η Βουλή. Καθιερώθηκαν τότε μεγάλοι αγώνες και ετήσιες γιορτές («Τα Αριστοτέλεια») προς τιμήν του φιλοσόφου, ο οποίος τιμήθηκε ως ήρωας, σωτήρας, νομοθέτης και δεύτερος οικιστής της πόλης, εφόσον με δική του μεσολάβηση στο Φίλιππο Β΄ (που την είχε καταστρέψει το 349 π.Χ.) επανιδρύθηκαν τα Στάγειρα.
Στα αρχαία Στάγειρα βρίσκεται ο τάφος-ηρώον του Αριστοτέλη – Ερανιστής (eranistis.net)
Γιορτές πολιτισμού και αθλητικοί αγώνες επιλέχθηκαν τότε από τους Έλληνες για να τιμηθεί ο Αριστοτέλης*.
*Πρόσφατα το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης συνέταξε λίστα με τις πλέον διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, από το 4000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ. Έξι (6) αρχαίοι Έλληνες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα, ενώ στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα.
Δρώμενα με ποιοτικό υπόβαθρο, που εστίαζαν και αναδείκνυαν πλήρως το πολυσύνθετο αυτής της προσωπικότητας, κοσμούσαν το πολιτιστικό καλεντάρι της ελληνιστικής πόλης, κληροδοτώντας μας παράλληλα την ευθύνη της διαιώνισής τους: ένα έργο με εθνική αλλά και παγκόσμια σημασία είναι αυτό που ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής προτίθεται να αναβιώσει, τοποθετώντας τη γενέτειρα του Αριστοτέλη στην ψηλότερη βαθμίδα του παγκόσμιου ιστορικού ενδιαφέροντος και συνδέοντας τον «αριστοτελικό θρύλο» με τη λαμπρή μακεδονική ιστορία του Μεγαλέξανδρου και των μακεδόνων βασιλιάδων της αρχαιότητας.