Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στον Άθωνα και γύρω από αυτόν

Η γειτνίαση του Δήμου Αριστοτέλη με το Άγιον Όρος αποτελεί εξαιρετικό προσκυνηματικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Ιερή Χερσόνησος αποτελεί χώρο μοναδικής και παρθένας φυσικής ομορφιάς. Κατοικείται μόνο από μοναχούς (2.200 μοναχοί) και διαθέτει είκοσι (20) Ιερές Μονές βυζαντινής αρχιτεκτονικής, δώδεκα (12) σκήτες και οκτακόσια (800) κελιά. Κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο περίπου (1.000.000) επισκέπτες θαυμάζουν  το λίκνο της Ορθοδοξίας, που πάνω από 1.000 χρόνια ζει με τους κανόνες της ζωής και της θρησκευτικότητας των βυζαντινών. Ο Άθωνας είναι ένα μεγάλο μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Τοιχογραφίες, πλούσιες βιβλιοθήκες, ψηφιδωτά, πολύτιμα μικροτεχνήματα, λειτουργικά σκεύη και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας φυλάσσονται στις μονές και μετατρέπουν την περιήγηση σε θρησκευτική εμπειρία.

 

Πώς θα επισκεφθείς τον Άθωνα, Πώς θα εκδόσεις διαμονητήριο, Πώς θα ταξιδέψεις

Επίσκεψη στο Άγιον Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας («άβατον»), μόνο στους άντρες. Για να επισκεφθείς την Αγιώνυμη Πολιτεία, πρέπει να προγραμματίσεις έγκαιρα την ακριβή ημερομηνία εισόδου σου. Κατόπιν πρέπει να επικοινωνήσεις με το Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους (Εγνατίας 109 – Κτίριο Νεδέλκου – 54635 Θεσσαλονίκη, (τηλ. +30 2310252575,  F +30 2310222424, e-mail adress: piligrimsbureau@c-lab.gr). Τα στοιχεία που θα σου ζητηθούν είναι : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γεννήσεως, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και εκδούσα αρχή και αφού εξασφαλιστεί το διαμονητήριό σου, θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τις Ιερές Μονές της επιλογής σου για τη διαμονή σου.
Πρέπει στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επικοινωνία με την εταιρία ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για το κλείσιμο της θέσης σου με το μέσο θαλάσσιας μεταφοράς (τηλ. +30 2377021041). Την ημέρα της αναχώρησής σου πρέπει να παραλάβεις το διαμονητήριό σου από το Γραφείο Προσκυνητών της Ουρανούπολης (απαραίτητη είναι η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και η καταβολή των ποσών : 25€ για τους Έλληνες, 30€ για τους αλλοδαπούς) και στη συνεχεία να μεριμνήσεις για την παραλαβή του εισιτηρίου σου για το πλοίο.

Η αναχώρηση από την Ουρανούπολη για το λιμάνι της Δάφνης γίνεται κάθε μέρα στις 9:45. Στη Δάφνη το καράβι φθάνει περίπου στις 12 το μεσημέρι. Από εκεί, με το λεωφορείο της γραμμής μπορείς να κατευθυνθείς προς τις Καρυές, δηλαδή την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, και εν συνεχεία να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου. Εναλλακτική επιλογή είναι να πάρεις από το λιμάνι της Δάφνης το πλοίο (που έχει ανταπόκριση) για τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του νοτιοδυτικού μέρους της χερσονήσου. Αυτές είναι: Σιμώνος Πέτρα, Γρηγορίου, Ι.Μ. Διονυσίου, Ι.Μ. Αγ. Παύλου και σκήτη Αγίας Άννης . Τέλος μπορείς να μετακινηθείς με τα μικρά λεωφορεία που διαθέτει το γραφείο κινήσεως αυτοκινήτων Αγίου Όρους, που εδρεύει στις Καρυές (τηλ. +30 2377023266, F+30 2377023879). Εάν επιθυμείς να επισκεφθείς απ’ ευθείας τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του νότου, έχεις τη δυνατότητα να αναχωρήσεις από την Ουρανούπολη με το πρωινό δρομολόγιο, (ώρα 6:30, πλοίο «Αγία Άννα»), αφού αυτό το δηλώσεις έγκαιρα στο γραφείο προσκυνητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί το διαμονητήριό σου στον καπετάνιο του πλοίου από τον οποίο θα το παραλάβεις. Επίσης προσκυνητές με ειδικό διαμονητήριο (πρόσκληση) μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο από το μοναστήρι από το οποίο προσκλήθηκαν. Η είσοδος Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς και μοτοσικλετών απαγορεύεται.

 

Όμως….

…στo Δήμο Αριστοτέλη – πριν την είσοδό σου στο Άγιον Όρος – υπάρχουν δεκάδες άλλα θρησκευτικά μνημεία, που εδώ και αιώνες αποτελούν προσκυνηματικούς προορισμούς και προσελκύουν ετησίως χιλιάδες πιστούς : Το Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας, το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδας, το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρναίας, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας, η παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Κάστρο Ιερισσού, η Μονή Ζυγού Ουρανούπολης, ο Βυζαντινός Πύργος του Γοματίου, το Μετόχι Χιλανδαρίου Ζωοδόχος Πηγή Ιερισσού, το Προσκύνημα της Παναγίας της Σπηλαιώτισας Σταγείρων, ο Άγιος Νικόλαος του Βουνού στην περιοχή Στρατονίκης – Στρατωνίου, ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Παλαιοχώρι, Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στην Αμμουλιανή, ο Μοναστικός Οίκος «Παναγία, η Χαρά των Θλιβομένων» Παλαιοχωρίου, και πολλά άλλα.

Ανακάλυψε το Άγιον Όρος, μέσα από θεματικές κρουαζιέρες γύρω από αυτό!

Το απόλυτο must της Ανατολικής Χαλκιδικής. Μην το χάσεις για κανένα λόγο!

Πρόκειται για εξαιρετική θεματική θαλάσσια περιήγηση, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως απόδραση στο παρελθόν και ξενάγηση στην αρχιτεκτονική και στον τρόπο ζωής του Βυζαντίου. Όλες οι Ιερές Μονές της δυτικής όχθης του Αγίου Όρους εμφανίζονται μαγικά η μία μετά την άλλη, εναλλασσόμενες με ένα φυσικό τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και τολμηρής εναλλαγής μεταξύ του βαθέως πράσινου και του ατέλειωτου γαλάζιου, αφού ο Άθωνας προστατεύεται – και αυτός – από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000.

Για να κλείσεις θέση και να αγοράσεις εισιτήριο, απευθύνσου:

Στην ATHOS SEA CRUISES

Στην EIRINIKOS GLASSBOTTOM

Στην CALYPSO CRUISES

Ανακάλυψε

το Άγιον Όρος

Μοναστηριακά Είδη και Κόσμημα, ο εμπορικός ιστός της Ουρανούπολης

Κι ενώ ένας ολόκληρος προσκυνηματικός κόσμος κινείται γύρω από τις τοπικές θρησκευτικές περιηγήσεις, ο εμπορικός κόσμος της Ουρανούπολης κινείται γύρω από την προώθηση και  διάθεση μοναστηριακών προϊόντων, από αυτά που παράγουν οι αγιορείτες μοναχοί στους τόπους δραστηριοποίησής τους.

Τα ιδιαίτερης αισθητικής καταστήματα της Ουρανούπολης συνθέτουν έναν εμπορικό ιστό, που διαφοροποιείται από τους συνηθισμένους. Σε αυτό θα βρεις όλη την αγιορείτικη πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή: οίνους και τσίπουρο, παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, μέλι και γύρη, σαπούνια και φαρμακευτικές κρέμες, βότανα και γλυκά του κουταλιού.

Θα αγοράσεις εξαιρετικής ποιότητας εικόνες, καμωμένες από αγιορείτες αγιογράφους και θα δεις ιερωμένους από την παγκόσμια κοινότητα της Ορθοδοξίας να προμηθεύονται άμφια και ιερατικά είδη ασύλληπτης ποιότητας και αισθητικής.

Θα επισκεφθείς τα κοσμηματοπωλεία για να θαυμάσεις, μεταξύ άλλων, κοσμήματα με βυζαντινή έμπνευση και μοναστηριακό θέμα.

Θα προμηθευτείς αρωματικό λιβάνι και έντυπο πληροφοριακό υλικό για τον Άθωνα σε όλες τις γλώσσες.

Στην Ουρανούπολη θα νιώσεις την αύρα του Άθωνα σε κάθε σου βήμα!

Πάσχα στην Πύλη του Αγίου Όρους, Ο ξακουστός Επιτάφιος της Ουρανούπολης

Το Πάσχα στην Ουρανούπολη σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου σε ολόκληρη την προ του Άθω περιοχή. Κλίμα αληθινής θρησκευτικής γιορτής και ταυτόχρονα κατάνυξης, ανακατεμένο με τη μυρωδιά της ανοιξιάτικης θαλασσινής αύρας, προκαλεί συρροή επισκεπτών από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες, που κατακλύζουν τις τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Αρκετούς μήνες πριν το Πάσχα, γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τον περίτεχνο στολισμό του επιταφίου, ο οποίος ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη αργά το βράδυ. Πρόκειται για μοναδικό έργο τέχνης – μια παράδοση φερμένη από την αλησμόνητη πατρίδα της Μικρασίας – που διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά του στους δρόμους του χωριού, ενώ η Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον Πύργο του Προσφορίου, αποτελεί εντυπωσιακή έκφραση χαράς και γιορτής! Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιείται η περιφορά της δεύτερης Ανάστασης, έθιμο φερμένο (και αυτό) από τις αλησμόνητες πατρίδες των Ουρανουπολιτών.

Πάσχα στην Αρναία

Το Πάσχα στην Αρναία γιορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα : από τη Μεγάλη Παρασκευή, που οι δύο επιτάφιοι υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου περιφέρονται στα πλακόστρωτα καλντερίμια, μέχρι το άναμμα του αναστάσιμου φωτός στην πλατεία Δημαρχείου το Μεγάλο Σάββατο  η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει από τις μυρωδιές των κεριών, του λιβανιού και των ανοιξιάτικων λουλουδιών!

Την Κυριακή του Πάσχα βέβαια όλα γιορτάζουν! Στην κεντρική πλατεία στήνεται το «Πασχαλινό Κιόσκι», από όπου οι κάτοικοι διανέμουν στους περαστικούς αλλά και στους επισκέπτες κόκκινα αυγά και τσουρέκια, ευχόμενοι σε όλους «Χρόνια Πολλά».

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα αναβιώνει έθιμο με την ονομασία «Καντάρι»! Οι κάτοικοι της πόλης κρεμούν μια μεγάλη ζυγαριά (καντάρι) στον αιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας και ζυγίζουν κυρίως όσους έχουν πολλά κιλά. Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή συνήθεια, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα παλαιότερα χρόνια το «καντάρι» αποτελούσε την απόδειξη για όσους ισχυρίζονταν ότι νήστεψαν το 40ημερο της Σαρακοστής!

Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ο «Κούτσμανους»! Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με παραδοσιακές αρνιώτικες στολές και ως καβαλάρηδες που φέρουν οπλισμό, ξεκινούν το πρωί από την κεντρική λιθόστρωτη πλατεία και κατευθύνονται προς την ομώνυμη τοποθεσία. Όταν φτάνουν σε αυτήν πραγματοποιείται περιφορά εικόνων και ξεκινά ο χορός «κούτσμανους». Η αναβίωση του εθίμου ολοκληρώνεται με πραγματοποίηση σκοποβολής που έχει στόχο κόκκινα αυγά. Αργά το μεσημέρι οι παρευρισκόμενοι και οι επισκέπτες κατηφορίζουν για το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής όπου στις ταβέρνες του άλσους τους περιμένουν εκλεκτοί πασχαλινοί μεζέδες! Ένα ακόμη έθιμο, που πραγματοποιείται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα είναι η «Σουσαρίτσα», όπου οι συμμετέχοντες κρατούν από ένα κόκκινο αυγό και διαγωνίζονται για το ποιος θα το κυλήσει πάνω στο γρασίδι χωρίς να το σπάσει. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που κυλά το αυγό του άσπαστο μακρύτερα.

Γιόρτασε κι εσύ στις θρησκευτικές γιορτές και τις τοπικές πανήγυρεις

Στις λιτανείες, στις θρησκευτικές γιορτές και στις πανήγυρεις θα γιορτάσεις μαζί με τους ντόπιους στο ρυθμό της ελληνικής λαϊκής και λατρευτικής παράδοσης, η οποία έχει τη μαγική ικανότητα να «περνά» στο κύτταρο κάθε παρευρισκόμενου και να κυριεύει τις ανθρώπινες αισθήσεις. Μάθε για τις τοπικές θρησκευτικές γιορτές και γίνε μέρος τους!

  • Στις 18 του Γενάρη στον Άγιο Αθανάσιο του Στανούπραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων, που σχετίζονται με την τοπική παράδοση.
  • Στις 9 Μαρτίου στο Γομάτι γιορτάζεται η μνήμη των 40 Μαρτύρωνκαι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θρησκευτικό χαρακτήρα.
  • Την 25η Μαρτίου γιορτάζει η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ολυμπιάδα.
  • Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιούνται παραδοσιακές εκδηλώσεις στη Βαρβάρα, οι οποίες συνοδεύονται από προσφορά φαγητού στο πατροπαράδοτο κουρμπάνι.
  • Την ίδια ημέρα γιορτάζει και το Νεοχώριτον προστάτη Άγιό του.
  • Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γιορτάζουν τα ξωκλήσια του Αγίου Ραφαήλ στη Μεγάλη Παναγία, στα Στάγειρα και στη Βαρβάρα, ενώ την επόμενη Παρασκευή γιορτάζουν τα ξωκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρναία και στην Ιερισσό.
  • Στις 2 Μαΐου, του Αγίου Αθανασίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα ξωκλήσια της Μεγάλης Παναγίας, του Στανού (όπου γιορτάζεται και η Πρωτομαγιά), του Νεοχωρίου, και της Βαρβάρας.
  • Στις 20 Μαΐου στο Άγιο Νικόλα του Βουνού στο Στρατώνιπραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, που συνδυάζεται με φυσιολατρία.
  • Την ημέρα του Αγίου Πνεύματοςπραγματοποιούνται λαογραφικές εκδηλώσεις στην Ουρανούπολη, οι οποίες λόγω του τριημέρου των διακοπών, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Την ίδια ημέρα γιορτάζει το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Γομάτι.
  • Στις 29 Ιουνίου γιορτάζει το ξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερισσό.
  • Στις 5 Ιουλίου γιορτάζει στο Παλαιοχώρι ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτηςκαι με αυτήν την ευκαιρία οι κάτοικοι διοργανώνουν λαογραφικές εκδηλώσεις.
  • Στις 7 Ιουλίου γιορτάζει η Αγία Κυριακή στην Ολυμπιάδα. Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται και πραγματοποιούνται στο χωριό σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις οποίες και η περίφημη «Γιορτή του Μυδιού», η οποία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη τη Μακεδονία αλλά και από χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.
  • Στις 20 Ιουλίου η Ιερισσός γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία, διοργανώνοντας μεγάλο πανηγύρι λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Την ίδια ημέρα ο Προφήτης Ηλίας γιορτάζεται στο Γομάτι και στο Νεοχώρι. Γλέντια, χοροί παραδοσιακοί, λαογραφικές εκδηλώσεις, συνθέτουν την καλοκαιρινή εικόνα των προορισμών της περιοχής, που ελκύουν πάντα πλήθος επισκεπτών!
  • Στις 26 Ιουλίου στην Αρναία πραγματοποιείται μεγάλο και ξακουστό πανηγύρι, προκειμένου να τιμηθεί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο ομώνυμο άλσος για να προσκυνήσουν και στη συνέχεια για να γιορτάσουν, να γλεντήσουν και να χορέψουν στο άκουσμα των ζουρνάδων, που ολόκληρη τη νύχτα ηχούν ασταμάτητα κρατώντας ζωντανή την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη της!
  • Στις 27 Ιουλίου η Ιερισσός τιμά την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, διοργανώνοντας μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.
  • Στις 15 Αυγούστου στη Μεγάλη Παναγία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανηγύρι της περιοχής. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται αποβραδίς στο Ιερό προσκύνημα σχηματίζοντας μια ζωντανή αλυσίδα χιλιομέτρων, προσκυνούν τη χάρη Της και στη συνέχεια γλεντούν ελληνικά, παραδοσιακά και αχόρταγα, στις πλατείες, στους δρόμους και στις αλάνες του χωριού μέχρι αργά το πρωί.
  • Στις 23 Αυγούστου τα Νέα Ρόδα γιορτάζουν τα 9μερα της Παναγίαςκαι διοργανώνουν μεγάλο λαϊκό ολονύκτιο πανηγύρι, που συνήθως συνοδεύεται από «Γιορτές της Σαρδέλας» και «Γιορτές του Γαύρου», συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών.
  • Την επόμενη ημέρα στις 24 Αυγούστου εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αρναία, όπου οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
  • Την 1η Σεπτεμβρίου ο Στανός τιμά την τοπική Αγία Χάιδωκαι διοργανώνει λαογραφικές εκδηλώσεις που διαρκούν ακόμη και μία εβδομάδα!
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερισσό, στα Στάγειρα και στη Μεγάλη Παναγία γιορτάζεται η Γέννηση της Θεοτόκουκαι διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτισμού και λαογραφίας.
  • Στις 1 Νοεμβρίου στην Αρναία γιορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους.
  • Στις 8 Νοεμβρίου το Παλαιοχώρι γιορτάζει τους Παμμέγιστους Ταξιάρχες και διοργανώνει πανηγυρικές εκδηλώσεις.
  • Στις 4 Δεκεμβρίου στο Στρατώνι γιορτάζεται η μνήμη της προστάτιδας των μεταλλείων, της Αγίας Βαρβάρας,που συνοδεύεται πάντα από πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα εγκαίνια της χριστουγεννιάτικης «Παραμυθοχώρας».
  • Στις 6 Δεκεμβρίου η Ιερισσός και η Αμμουλιανή γιορτάζουν τον προστάτη των ναυτικών τους, τον Άγιο Νικόλα και η Στρατονίκη τον πολιούχο της.
  • Στις 18 Δεκεμβρίου η Αρναία και τα Στάγειρα γιορτάζουν τον Άγιο Μόδεστο.

Οργάνωσε λοιπόν κι εσύ τη δική σου περιήγηση στον απόλυτο χώρο της θρησκευτικής λατρείας και του θρησκευτικού πολιτισμού, εδώ στο Δήμο Αριστοτέλη!

Φωτογραφίες

Περισσότερες εμπειρίες