Αλεύρι και νερό, γάλα και αυγά, καλαμπόκι και ελαιόλαδο: είναι τα συστατικά για να φτιάξεις κάθε βασική είδους ζύμης.
Είναι όμως και προϊόντα, τα οποία βρίσκεις σε αφθονία στην αριστοτελική γη.
Οι ντόπιοι τα ανακατεύουν, για να φτιάξουν πίτες, ψωμιά, μπουρέκια, γλυκά, κουλούρια, τσουρέκια, χριστόψωμα, πρόσφορα και λειτουργιές. Πολλές φορές προσθέτουν και άλλα: ελιές, φέτα, γλυκάνισο, καρύδια, σουσάμι, μπαχάρια, σταφίδες, ζάχαρη και τόσα άλλα!
Στις τοπικές βιοτεχνικές μονάδες αλλά και στους κήπους των παραδοσιακών σπιτιών το ζύμωμα και το αλεύρωμα κυριαρχούν, αποτελώντας την πιο όμορφη και δημιουργική ενασχόληση. Το άνοιγμα του φύλλου για πίτα όμως κλέβει πάντα την παράσταση.
Στους παραδοσιακούς φούρνους της περιοχής θα βρεις ατέλειωτη ποικιλία ζυμωτού ψωμιού, η συνταγή παρασκευής του οποίου βασίζεται στις δοσολογίες και στις εμπνεύσεις των γιαγιάδων, που χωρίς να έχουν καθόλου τεχνικές γνώσεις μετέτρεψαν την έμπνευση και την ανάγκη σε επιστήμη – μα πάνω απ’ όλα σε νόστιμη και απολαυστική δημιουργία!
Μην το χάσεις: